Åk med oss ut till märket!

Från mitten av juni till mitten av augusti så erbjuder vi utflykter till Märkets Fyr.
Utflykten pågår cirka 4-5 timmar, varav tiden för ut- och hemfärd är cirka 1 timme enkelväg. På hemvägen passar vi på att stanna och titta efter sälar!

Ute på Märket bjuds det på fika samt en guidad tur om fyren, det finns tid att gå runt och titta på den unika ön. Ta chansen att passa på att stå med en fot i vardera Sverige och Finland samtidigt!

Kom ihåg att detta är en utflykt som kräver full rörlighet. Utrusta dig gärna med bra kläder och skor, så kan du njuta fullt ut av denna härliga utflykt. Flytvästar och livflottar finns självklart i båten, som är registrerad som hyresbåt för bruk i nordiskt vatten.

Vår båt kan ta upp till 10 personer och från och med 2017 jobbar vi så att ni själva samlar ihop en grupp intresserad,
dock max 10 personer och bokar en tid med oss för resan.
Vid besvärligt väder eller för få bokade platser blir resan inställd,  inga avgifter tas i sådana fall.

Boka på telefon: +358 18 38 530 

Tider och priser 2017

Priser 2017

En utflykt för 2-10 personer kostar 600 Euro inklusive guidning på Märket
av resans pris går 7 euro/person oavkortat till stöd för Märkets fortsatta renovering.


 

Foto: Pekka Väisenen
Foto: LisBeth Småroos

Välkommen ut till märkets fyr!

Märkets fyr ritades av Georg Schreck och byggdes på ryskt initiativ 1885. Gränsen mellan Sverige och Finland har gått över skäret sedan freden i Fredrikshamn 1809. Trots att fyren är byggd på svenskt territorium, strax väster om skärets mittpunkt, har det aldrig ansetts som svenskt.

Under 1980-talet bestämdes  att det skulle ske en gränsjustering, som skulle få till resultat att fyren stod i Finland. Den nya gränsdragningen är en av Europas märkligaste gränsdragningar då varken Sverige eller Finland ville ändra ländernas arealer och inte heller kustlinjerna. 
Märket är världens minsta Ö med delat territorium.

Fyren avbemannades 1976 och har sedan dess inte haft permanent bemanning. Finlands Fyrsällskap påbörjade restaureringen av Märket sommaren 2007 och har under somrarna frivilliga fyrvaktare på Märket.


Källa: Wikipedia
Market-05-2010-PV-profil-m market-evening-1209-PV market-franhavet market-south-PV1209 market-viter-09 Märket och Hellmans april 2011 018 Märket och Hellmans april 2011 019 Märket och Hellmans april 2011 021